Sistemul bonus-malus pentru asigurarile RCA

Incepand cu anul 2010, in Romania, pentru asigurarile obligatorii RCA s-a implementat sistemul bonus-malus prin care toti proprietarii de autovehicule, persoane fizice, sunt monitorizati cu privire la daunele produse in urma accidentelor rutiere. De la 1 ianuarie 2013 sistemul bonus-malus se aplica si pentru persoanele juridice.

Modul de aplicare pentru sistemul bonus/malus:

Sistemul bonus/malus cuprinde 9 clase BONUS (numerotate de la B0 la B8) si 8 clase MALUS (numerotate de la M1 la M8). In cazul unui client nou, acesta va porni de la clasa de bonus B0.

Ulterior la reinnoirea politei, daca asiguratul nu a avut daune (in perioada de referinta), va primi clasa de bonusare 1, in cazul unei politei cu o valabilitate de 6 luni, sau clasa de bonusare 2 pentru o polita cu valabilitate de un an.

Asadar, asiguratul fara evenimente creste cu o clasa de bonusare daca incheie asigurarea pe 6 luni si cu doua clase in cazul celei valabile un an. In situatia in care clientul a inregistrat daune se aplica penalizari astfel: 4 clase in cazul unei daune, 7 clase pentru doua daune si 10 clase pentru trei sau mai multe daune.

Reduceri si penalizari pentru clasele bonus-malus

In tabelul de mai jos gasesti lista de procente de reducere/penalizare care se aplica tarifului standard pentru polita de asigurare in functie de daunele inregistrate:

© 2019 - rcainrate.com